Blog

Detta behöver du veta om hudens lager

Detta behöver du veta om hudens lager

Huden är det största organet i din kropp. Eftersom huden fungerar som första försvar mot yttre påfrestningar som kemikalier, bakterier, och till och med virus, spelar den också en viktig roll i att hålla dig frisk!

Men visste du att detta enorma organ faktiskt har flera olika lager... även om vi bara kan se ett?

Idag kommer vi att titta på hudens olika lager och hur deras roller ser ut när det kommer till att försvara din kropp, reglera din kroppstemperatur och mycket mer.

Hudens 7 lager & dess funktioner

Huden består av tre huvudlager: Överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis).

Överhuden (epidermis)

Överhuden är det yttersta (eller översta) hudlagret – och det enda vi kan se med blotta ögat. Överhuden består av fem lager.

Hornlagret (Stratum corneum): Hornlagret i överhuden är det översta hudlagret. Eftersom det är det yttersta lagret fungerar det som ett första försvar mot främmande ämnen i din omgivning. Det är också här som hudens mikrobiom frodas... Det är hem åt triljoner mikroorganismer, inklusive 1000 olika arter av bakterier (mer om dess viktiga betydelse längre ner).

Det ljusa skiktet (Stratum lucidum): Detta hudlager finns endast på de delar av kroppen som har tjockare hud – nämligen handflatorna och fotsulorna. Huden i det ljusa skiktet har ett jämnt utseende på grund av de tätt packade och uppsamlade döda hudcellerna.

Kornskiktet (Stratum granulosum): Utsöndringen av glykolipider i kornskiktet hjälper till att binda ihop hudcellerna.

Taggcellsskiktet (Stratum spinosum): Det tjockaste lagret i överhuden kallas för taggcellsskiktet. Det innehåller dendritiska celler som skyddar kroppen mot eventuella infektioner.

Tillväxtlagret (Stratum germinativum): 90 % av cellerna i överhuden är keratinocyter, vilket är ett fibröst protein som stärker huden och producerar keratin. Produktionen av keratinocyter startar i tillväxtskiktet, alltså det innersta skiktet i överhuden. Därifrån trycks keratinocyterna utåt mot överhudens yta.

Tillväxtskiktet bildar inte bara keratinocytceller, utan består också av melanocyter som i sin tur bildar melanin. Melanin är ett pigment som bestämmer din hudfärg.

Läderhuden (dermis)

Läderhuden innehåller alla dina svett- och talgkörtlar, såväl som hårsäckar, sammanbindande vävnad, lymfkärl och nervändar. Det innehåller också kollagen och elastin.

Det innebär att läderhuden och dess beståndsdelar är ansvariga för många funktioner….

  • Svettkörtlarna producerar svett vid värme och stress. När svetten avdunstar hjälper det till att kyla ner kroppen.
  • Nervändarna i läderhuden känner av smärta, beröring, tryck och till och med temperatur.
  • Blodkärlen bidrar med näring till huden och reglerar även kroppstemperaturen.
  • Talgkörtlarna utsöndrar sebum som håller huden återfuktad och mjuk och fungerar som en naturlig, skyddande barriär.
  • Hårsäckarna producerar kroppshår. Håret hjälper till att reglera din kroppstemperatur och ger ytterligare skydd.

Läderhuden är mycket större än överhuden…och medan överhuden fungerar som ett yttre, skyddande och synligt hudlager, fungerar läderhuden som ett center för kroppens skydd. Tack vare att det består av kollagen och elastin är det också det viktigaste hudlagret när det kommer till hundens uppbyggnad.

Underhuden (subcutis)

Under läderhuden hittar vi underhuden, ibland även kallat underhudsfett eller hypodermisskiktet. Underhuden fungerar som ett isolerande lager för kroppen och hjälper dig att hålla dig varm. Den fungerar också som stötdämpare, eller som en kudde, runt dina vitala organ.

Underhuden kopplar också samman huden med de underliggande musklerna och vävnaderna och innehåller blodkärl.

Så påverkar hudvårdsprodukter de olika hudlagren?

De flesta hudvårdsprodukter som appliceras på huden tar sig bara igenom överhuden. Vissa produkter, som retinoider, kan nå ner till läderhuden – men detta är alltså inte fallet för de flesta hudvårdsingredienser.

Det är dock viktigt att välja ingredienser med omsorg när det kommer till produkter som ska appliceras på huden för att säkerställa att de tar hänsyn till överhudens funktioner, utan att på något sätt störa dem.

Om hudens mikrobiom (i det yttersta hudlagret) påverkas av topiska kemikalier kommer det också att påverka hudens naturliga skyddsbarriär och dess förmåga att stå emot främmande organismer och ämnen.

Starka hudvårdsingredienser kan skada hudens mikrobiom och därmed försämra hudens välmående.

Därför är det otroligt viktigt att välja produkter fria från starka kemikalier, inklusive parabener, konserveringsmedel, och parfymer.

Även om produkten inte tar sig långt ner i huden kan den fortfarande påverka hundens olika lager och dess övergripande välmående.

Sammanfattning

Din hud är ett stort och komplext organ. Att förstå hur olika hudvårdsingredienser genomtränger huden och absorberas i blodomloppet är ett pågående forskningsämne.

Däremot vet vi att även om en produkt endast nuddar hudens yta kan den göra mycket skada (men också mycket gott!). Detta är mycket på grund av att hudens mikrobiom, ett känsligt men livsavgörande ekosystem av mikroorganismer som skyddar kroppen, lever på huden.

Ju mer vi lär oss om hudens lager, desto mer förståelse får vi för hur viktigt det är att förse din kropps största organ med milda, terapeutiska hudvårdsprodukter – som Gladskin!

Previous article All articles Next article