Blog

Hudens mikrobiom 101; Här är vad du behöver veta

Hudens mikrobiom 101; Här är vad du behöver veta

Om du har problem med din hud som rodnad, utslag, eksem eller bara att din hud är känslig och torr. Pausa bara ett ögonblick i dina försök att hitta nästa lösning.

När du försöker förstå dig på din hud, är det viktigt att du först förstår din huds mikrobiom.

Varje människa har en unik hud mikrobiom, som ett andra personligt fingeravtryck som behöver vårdas med omtanke. Om du hört talas om ditt tarm mikrobiom, så är ditt hud mikrobiom lika viktigt för din hälsa.

Idag vill vi ge dig en snabb insikt om hudens mikrobiom 101 för att hjälpa dig att förhoppningsvis vägleda dig til några enkla lösningar för dina mest smärtsamma hudproblem.

Vad är Hudens Mikrobiom?

Din hud mikrobiom, även kallad hudens flora eller mikrobiota, består av triljoner bakterier, celler och virus som lever på huden. I genomsnitt lever c.a 1000 olika arter av bakterier på din hud.

Vanligtvis när man hör ordet bakterie, så tänker vi på lite äckliga kryp, infektioner, eller kanske akne. Men alla bakterier är inte dåliga i en hälsosam, väl fungerande mikrobiom. De goda bakterierna samarbetar och försvara mot sjukdomar och andra miljömässiga faror.

Så här förklarar dr Peter Lio. Historisk tänkte man att microbiome är en reflektion vad som pågår under huden. Så om huden var i god form, så var microbiome det också. Men jag vill påstå att den uppfattningen håller på att förändras. Nu ser vi tydligt att microbiome är “inte vagnen som dras av hästen”. Det kan faktiskt vara tvärtom i vissa situationer. Ny research visar hur en huds microbiome i obalans påverkar många hudproblem, inklusive eksem, rosacea och akne.

Hur hudens microbiome påverkar din hälsa generellt

Huden är kroppens största organ. I genomsnitt väger huden 16% av en vuxen människas totala kroppsvikt. Det är kroppen skyddande barriär och första försvarare mot utomstående inkräktare.

När din huds microbiome är väl balanserat och fungerar perfekt, kommuniceras det med ditt immunsystem och cellerna för att hålla dig hälsosam.

När den är hotad, kommer ditt immunsystem ha förmågan att producera antimikrobiella substanser genom de goda bakterierna på huden som hjälper att motverka patogenerna

Eftersom hudens microbiome kommunicerar med ditt immunsystem, är det också ansvarigt för hur huden reagerar mot inflammation. Närvaron av goda bakterier kan hålla de dåliga under kontroll. Men när de dåliga bakterierna överväger de goda, reagerar huden och det uppstår en inflammation

Som du kan förstå spelar huden en avgörande roll i kroppens övergripande välbefinnande. Utan en stark yttre hudbarriär, kommer din kropp 1) bli mer mottaglig för patogener och 2) vilket resulterar i en inflammatorisk reaktion, som om den blir kronisk, kan leda till andra oönskade effekter i din kropp.

Det är därför det är så viktigt att vårda din hud och dess microbiome.

Hur du kan återställa din huds microbiome

Undrar du hur du kan återställa din huds microbiome? Nyckelordet här är; balans. Både goda och dåliga bakterier finns på din hud. Vad du ska fokusera på är att hålla de två typerna av bakterier i ett balanserat förhållande. Om de dåliga bakterierna övermannar de goda, kommer du att uppleva irriterande symptom som rodnad, flagning, klåda, eksem och liknande.

Var snäll mot din hud

För mycket exfolierande och rengöring med starka ingredienser kan döda de dåliga bakterierna, men de tar också kål på de goda. De finns faktiskt något som är “för rent”. Vi kallar det för över-desinfektion och det är samma anledning varför stor användning av hand-desinfektion och antibiotika ska undvikas. Att ta död på både de dåliga och de goda bakterierna är inte den bästa strategin. Föredra hellre en varsam rengöring av din hud.

Var uppmärksam på ditt pH

Miljön på din hud är en naturlig syra och din microbiome föredrar det. Många av dagens tvålar på marknaden är alkaliska, vilket innebär att det finns en risk för att det skapar oreda i din pH-balans, om du använder dessa för mycket. Olyckligtvis trivs många dåliga bakterier i en mer alkalisk miljö. Så om du kan hålla din huds pH omkring 5 (mer syra), kommer det att hjälpa att hålla kontroll på de dåliga bakterierna.

Ta hand om din mage

Dina organ arbetar inte oberoende av varandra. Faktum är att forskningen visar att din mage kan påverka mer eller mindre allt från din hud till ditt endokrina system och vidare. Det är därför som vi rekommenderar att förse din mage med hälsosam hälsokost, vatten, fibrer och probiotika som även hjälper att förstärka din hud.

Prova microbiome-balanserade hudvårdsprodukter

Med en ökande insikt om vikten av hudens microbiome, så innehåller fler och fler hudvårdsprodukter microbiome-balanserande ingredienser som hjälper att återställa en hälsosam hudflora.

Gladskins Eczema, Rosacea och Acne produkter är perfekta exempel! De fungerar med din kropp istället för emot att skapa balans i din huds microbiome, genom att använda edolysin Staphefekt -vårt patenterade smarta protein som tar död på de dålig bakterierna, samtidigt som de goda bibehålls intakta.

Dr Peter Lio säger, “Endolysin är en genial approach för att lösa det här problemet. Det har utvecklats under en mycket lång tid, mycket längre än våra mänskliga förutsättningar, för att skapa ett nästan perfekt sätt att bryta ner cellen till bakterie. Endolysinet är också så målinriktad att det bara påverkar en specifik typ av bakterie, utan att skada några andra. Men ännu viktigare än det är att eftersom det utvecklats under alla dessa år, så vet vi att det är högst osannolikt att vi kommer att se någon resistens”.

Om du tror att din huds microbiome är lite knas, kan det kanske var på tiden att testa en microbiome-balanserad produkt. Ju mer research som kommer fram om hudens microbiome, ju mer ser vi vilken viktig roll balansen spelar i den övergripande hälsan för din hud och din kropp.

All articles Next article