Blog

Rosacea varianter, utlösande faktorer och olika behandlingar

Rosacea varianter, utlösande faktorer och olika behandlingar

Mer än 400 miljoner människor världen över lever med rosacea, och det finns inte något botemedel eller definitiv orsak till varför man får det. Även om människor som har rosacea upplever att det endast uppträder som rodnad, är detta en mycket komplex hudåkomma som kan förvärras med svåra symtom över tid. Rosacea kan inte helt elimineras. Forskare och läkare har emellertid identifierat flera faktorer som orsakar eller förvärrar och man har också funnit behandlingar som kan minimera symtomen.


Vad är rosacea?


Rosacea är en kronisk hudåkomma, som uppkommer i cykler och kan påverka huden i veckor eller till och med månader, för att sedan försvinna för en tid, för att därefter återkomma igen. Rosacea kan identifieras som frekvent rodnad hud, oftast bara i ansiktet, men kan också orsaka obekväma symtom som kan göra ont.


Rosacea visar sig oftast som små, röda varfyllda bölder eller som ihållande rodnad, centralt i ansiktet. Små blodkärl på näsa och haka svullnar och blir synliga när rosacea blossar upp.

Det kan lätt misstolkas som en annan hudåkomma som akne eller eksem, delvis beroende på att det finns olika underkategorier av rosacea.Rosacea utlösande faktorer och vad är orsaken


Nu när vi vet vad vi ska titta efter, behöver vi diskutera vad som kan orsaka eller utlösa rosacea. Även om det är sant att det inte finns absoluta fakta vad som verkligen orsakar eller att ”någon får” rosacea, finns det trots allt flertalet faktorer som utlöser eller försämrar rodnad som uppstår. Vi har diskuterat de vanligaste utlösande faktorerna ingående, men vi vill också ge en övergripande bild av vad man kan hålla ett öga på för att undvika rosacea.

Ett mikrobiom i obalans


Den första nyckeln till en frisk hud, vare sig det handlar om rosacea eller andra hudproblem som till exempel eksem eller akne, är ett balanserat mikrobiom. Det är en komplicerad fråga, men det fundamentala är att din hud är hem för bakterier. En del är goda och hjälper huden, andra är dåliga och kan vara skadliga om du inte håller den i schack.


Om din huds mikrobiom kommer i obalans, skapas förutsättningarna för de dåliga bakterierna att ta över och försämrar åkommor som rosacea. Om man stabiliserar med något som restaurerar mikrobiomet så kan du återta kontrollen över din huds hälsa.


Miljömässiga faktorer


Indirekt påverkas din huds mikrobiom och din huds hälsa av miljömässiga komponenter som i sin tur påverkar din kropp. Det kan vara externa faktorer som solljus och värme, interna faktorer som stress eller mat som innehåller ingredienser som förstärker rodnad på huden. Starkt kryddad mat är en känd påverkare, likväl som mjölkprodukter, alkohol och kanelaldehyd, som finns i kanel, choklad och citrus.


Alla dessa externa faktorer påverkar hur din hud reagerar på uppfattade hot och kan även påverka och störa din huds mikrobiom-bakterier. Vi kommer att tala om dessa faktorer i avsnittet om behandling, men kom ihåg att det finns nästan ändlösa miljömässiga faktorer som kan påverka människors hud på olika sätt. Det här området av potentiella orsaker bör man diskutera med en läkare för att klargöra hur man ska kunna testa och identifiera sina specifika orsakssamband utan att orsaka kraftfulla reaktioner.

Starkare hudvårdsprodukter


Liksom många miljömässiga faktorer som värme och exponering för sol, så kan starka hudvårdsprodukter innehålla ingredienser som torkar ut eller irriterar din hud. Genom att kontrollera de produkter du använder och eliminera de som har irriterande ingredienser, kan du bli överraskad av de förbättringar som det kan ge över tiden. Ofta så ”överkompenserar” starka ingredienser och neutraliserar mikrobiomets naturliga barriärer som normalt hjälper till att mota bort rodnad och miljömässiga patogener. Ingredienser som konserveringsmedel och parfymer kan vara skadliga, så användandet av produkter utan dessa ingredienser kan vara fördelaktigt för din hud. Rosacea är det inte.


Genetik


Genetik spelar definitivt en roll varför rosacea uppstår hos vissa och inte hos andra. Någon i familjen som har en historia med rosacea har en större sannolikhet att drabbas själva. Forskare vid Stanford University identifierade två specifika områden av arvsmassan som kan kopplas till rosacea. Till det kan läggas specifika demografiska grupper som är mer mottagliga för rosacea, vilket inkluderar kvinnor mellan 30-50 år, med ljus hy, ljust hår och ljusa ögon.


Pröva Gladskin Rosacea Cream eller Rosacea Gel för att balansera din huds mikrobiom och lugna din hud, idag.


Olika behandlingsmetoder


Det finns inget definitivt botemedel mot rosacea. Den kan behandlas på många olika sätt. Här nedan kommer vi att gå igenom olika behandlingsmetoder, både de som är mer kraftfulla och oftast avsedda för de med svåra problem som kräver receptbelagd behandling, men även de som är enklare och inte kräver recept. Vissa former av rosacea behandlas olika (speciellt okulär rosacea) och oftast med antibiotika och andra receptbelagda produkter. Tyvärr så medför dessa en risk för sidoeffekter.


Undvik produkter som utlöser inflammation


Den mest basala behandlingen är den som orsakar att rosacea uppstår eller som förvärrar rodnad. Med så många faktorer som kan orsaka eller påverka vår hud och det faktum att allas hud är olika, är det svårt att lista allting som kan vara en utlösande faktor. Som vi påpekade i avsnittet om miljömässig påverkan, kan en första diskussion med din läkare vara en bra utgångspunkt. En läkare är också bättre på att identifiera vad som sannolikt påverkar din hud mest, om det är din diet, din hudvårdsrutin, hur din vardag ser ut osv.

Ögondroppar


Okulär rosacea skiljer sig från andra former på grund av dess närhet till dina ögon och hur känsliga dessa är. På grund av detta är det inte förvånande att ögondroppar ofta föreskrivs för att behandla rodnad och irritation. Dermatologer är oftast experten när det gäller rosacea, så om du konsulterar en ögonspecialist för ögondroppar, och blir exempelvis förskriven Blephamide, en steroid och antibiotisk ögondroppe, så kommer varma kompresser att hjälpa att lugna effekten av okulär rosacea och är vanligt att kombinera med ögondroppar.


Aktuella och/eller andra förskrivningar


För andra former av rosaea, kan krämer med azelainsyra eller andra ingredienser föreskrivas av en läkare. Användandet beror på krämen och situationen, men oftast är rådet att applicera krämen en eller två gånger per dag för att mildra inflammationen och missfärgning. En aktuell behandling kan ta allt från 3-5 veckor innan du ser förbättringar. Var försiktig när du reducerar eller avslutar användandet. Det kan göra din hud hypersensitiv och rodnaden kan förstärkas.


Receptbelagda behandlingar ska man noga överväga och endast använda efter man har använt mindre aggressiva behandlingar och dessa inte har fungerat. Bieffekter av receptbelagda preparat kan orsaka utslag, illamående, onormal smärta, lätt känslig värk och smärta och även andra sidoeffekter.

Laserbehandling


Ljus eller laserbehandling kan vara en alternativ efterföljande behandling av rosacea om inte aktuell behandling reducerar symtom. Denna terapiform använder intensivt pulserande ljus för att minska storleken på blodkärlen i ansiktet för att minska inflammation, klåda och irritation till hanterbara nivåer.


Laserbehandling kommer vanligtvis inte att reducera symtom konstant, utan kan behövas genomföras återkommande. Inte bara för att reducera blodkärlens storlek, utan även för att undvika uppbyggandet av förtjockad hud, s.k fymatös rosacea


Kirurgisk behandling


Kirurgisk behandling liknar på sätt och vi laser behandling i och med att det reducerar uppbyggnad av huden eller förtjockning som orsakas av fymatös rosacea, vilket kan behandlas med kirurgi. Det krävs en kosmetisk kirurgi snarare än en dermatolog, eftersom proceduren oftast innebär avlägsnandet av överflödig hud samt återskapandet av hudens ytskikt.


Tillsammans med kirurgi, kan det samtidigt behövas andra behandlingar, så att de framsteg man gör inte går förlorade och rosacean förvärras igen. Oftast får patienten en medicinering som är mer underhållande för huden, snarare än en med målet att lösa problemet.


Balansera ditt mikrobiom


Ett sätt att underhålla och säkerställa hälsan för din hud är att balansera och skydda din huds mikrobiom. Som beskrivits i avsnittet om orsaken till rosacea, så kommer en mer hälsosam miljö att hjälpa, där goda bakterier kan hålla de dåliga bakterierna i schack


Det finns två huvudsakliga sätt att hålla ditt mikrobiom hälsosamt – genom att återställa stabilitet om mikrobiomet har kommit i obalans samt att därefter stödja och underhålla den balansen. Produkter med en ingrediens likt Gladskin’s Staphefekt, kan hjälpa till att lugna ner hudens benägenhet för rosacea. Dessa produkter gör det genom att hjälpa de goda bakterierna och mikroberna att restaurera balans och förebygga dåliga bakterier från att ta över från de goda. Detta erbjuder också en lösning som inte medför några sidoeffekter som uttorkning eller känslighet mot solen. Du byter alltså inte en hudåkomma mot en annan.


När mikrobiomet har blivit återställt, är underhåll nödvändigt för att motverka framtida utbrott.

Det är nu det är avgörande att både undvika starka hudvårdsprodukter som kan påverka hudens mikrobiom och att använda produkter som underhåller mikrobiomet

Rosacea kan hållas i schack


Rosacea är en hudåkomma som kan variera, beroende på hur hanterbar den är och hur mycket den påverkar ditt liv. Med en bättre förståelse om denna hudåkomma och hur den ska behandlas, ska det nu vara möjligt för dig att avgöra om en tillräckligt mild produkt räcker som behandling eller om du behöver besöka en specialist. Oavsett vilken situation du befinner dig i, så kan man få hjälp att hålla rosacean under kontroll och du kan leva ett lyckligare och mer hälsosamt liv.


På Gladskin har vi ofta upplevt att människor som lider av rosacea, vänder sig till oss när de upplevt att alla alternativ är uttömda, (t.ex receptbelagda alternativ) och ingenting hjälper. Oavsett om du drabbats av rosacea för första gången eller om du kämpat med detta i åratal, så erbjuder Gladskin en lösning som inte köpslår med andra konsekvenser, (torr hud, hyperkänslighet etc) på grund av starka och skadliga ingredienser.

Previous article All articles Next article