Blog

Hudläkare bryter ner skillnaden mellan bra och dålig bakterier

Hudläkare bryter ner skillnaden mellan bra och dålig bakterier

När de flesta hör ordet "bakterier" associerar de det med något som är skadligt för oss. Själva ordet frammanar bilder av infektioner och läskiga kryp under ett mikroskop. Dessutom har alla som någonsin har kämpat med akne lärt sig att vara försiktiga med "utslagsframkallande bakterier". Av denna anledning tenderar bakterier som helhet att få ett dåligt rykte - särskilt när det gäller hudåkommor som eksem. Tiderna förändras dock äntligen. Med forskare som belyser hudens mikrobiom, och mer specifikt: hur viktiga goda bakterier faktiskt är för vår hudhälsa, människor börjar nu inse att det finns en anmärkningsvärd skillnad mellan de typer av bakterier som existerar.

För att ta reda på vad dessa skillnader är, konsulterade vi hudläkare, Dr. Peter Lio, för hans expertinsikter i ämnet. Fortsätt läsa för information.


Dåliga bakterier:

Ett utmärkt exempel på skadliga bakterier som kan påverka huden negativt är Staphylococcus aureus. Enkelt uttryckt: Det är en typ av bakterier som kan orsaka infektioner hos personer med kroniska tillstånd, inklusive diabetes, cancer, lungsjukdom, och - du gissade rätt - eksem. En tredjedel av alla människor har stafylokocker som faktiskt lever i näsan, och i många fall kommer det inte att orsaka några problem. Men om det finns en överväxt av stafylokocker på huden, kan kasta epidermis och dess mikrobiom helt ur balans och resultera i symtom som rodnad, torrhet och klåda (som alla är förknippade med eksem).

Enligt Dr. Lio, hör stafylokocker egentligen inte hemma på huden - de förekommer dock ofta hos patienter med onormala hudbarriärer eller onormalt mikrobiom. Dessutom säger han att stafylokocker lätt kan komma ur kontroll från gnuggande och skrapande av huden, eller när det finns hudsprickor. Dessutom, om det inte finns tillräckligt med goda bakterier på huden för att hålla allt under kontroll, kan stafylokocker snabbt föröka sig och orsaka förödelse på huden.

Förutom att förvärra eksemsymtom kan stafylokocker också orsaka infektioner som uppträder som smärtsamma röda bölder eller abscesser på huden, och i mer allvarliga fall kan det infektera blod eller orsaka hjärnhinneinflammation.Goda bakterier:

Goda bakterier på vår hud är känd som hudmikrobiota eller hudfloran och bidrar till immunförsvaret (med andra ord hjälper de oss att skydda oss från att bli sjuka). Som Dr. Lio påpekar kommer de flesta friska människor med välfungerande mikrobiom att ha en mängd goda bakterier som arbetar tillsammans harmoniskt för att hjälpa till att försvara mot sjukdomar. “Om grannskapet är fullt av trevliga människor, då kan skurkarna inte flytta in", förklarar han sakligt. “När de saknas kan vi inte försvara oss lika bra, och vi kan faktiskt vara mer benägna att drabbas av sjukdom”, tillägger han.

Staphylococcus epidermidis är en del av hudens mikrobiota (även kallad hudflora) och en annan typ av goda bakterier är Roseomonas mucosa, som är naturligt närvarande på huden och bidrar till ett allmänt friskt hudmikrobiom.

Att ta med:

För att sammanfatta det finns både bra och dåliga typer av bakterier som lever i våra kroppar och på vår hud, och vi vill i slutändan ha en sund, varierad balans för att uppnå ett stabilt mikrobiom och försvara oss mot patogener. På tal om det: Medan vissa former av bakterier - såsom stafylokocker - kan leda till allvarliga sjukdomar och förvärra symtom hos eksem när det finns en överväxt, du har även goda bakterier som Staphylococcus epidermidis och Roseomonas mucosa, som båda har visat sig vara till nytta för huden.

Men, medan vi fortfarande har så mycket att lära om huden mikrobiom, det går inte att förneka hur spännande det är, och att det har hjälpt oss att lära oss att bättre behandla hudåkommor som eksem, rosacea och akne.

På Gladskin tror vi att bättre forskning betyder bättre hud. Gladskins patenterade ingrediens, Staphefekt™, efterliknar naturens naturliga försvar för att säkert återställa bakteriebalansen hos hudens mikrobiom. Staphefekt™ är ett enzym som utgör ett försvar mot problemframkallande bakterier och skapar en hälsosam miljö för goda bakterier att frodas. Läs mer om tekniken bakom Gladskin här: https://www.gladskin.com/pages/technology

Obs: Staphefekt™ finns endast i Gladskins aktiva produktlinje.

Previous article All articles Next article